top of page
  • Forfatters billedeLars Lindenberg

Ugens by – Odense

Opdateret: 5. feb.


Odense
Foto © Plangruppen og Kulturplan

Et besøg i Odense kan altid bidrage til den gode stemning.


Odense midte rummer alle de unikke historiske og moderne monumenter og livgivende dynamoer, man kan forvente sig af en historisk storby. Odense rummer også den historiske storbys varierede pallette af oplevelsesrige kvarterer, miljøer, gade- og karrébebyggelser samt byrum i mange skalaer, hver især med forskellig karakter, atmosfære og stemning.


Lidt dristigt kunne man anskue byens karakter som et lille London - en by med identitetsrige kvarterer, en ikke for høj by, en sammenvoksning af flere, lavere og grønnere bydannelser med hver deres karakter. I forståelsen af den særlige odenseanske storbyprofil spiller netop kvarterene en rolle med deres forskellige identiteter.

Odense er ikke en metropol, men en dansk storby, hvor borgerne finder livskvaliteter og muligheder for at kunne bo tæt på og i et mangfoldigt levende centrum.

Odense
Foto © Plangruppen og Kulturplan

Rekonstruktion til tæt midtby og transformeret havnemiljø fornyer Odenses profil


Odense differentierer sig fra andre danske storbyer. Odense er et eksempel på, at stedets langtids-hukommelse er kommet til undsætning. En rekonstrueret tætby samler midten, og havnen vækkes til live.

Odense er et ofte fremhævet eksempel på kvæstet stedlighed på grund af det store trafikale gadegennembrud fra 60´erne. Det skar byen midt over og isolerede en del af den gamle historiske bymidte. Bruddet bliver i dag helet som rekonstrueret tætby, der atter samler Odenses midte og inddrager H.C. Andersen Museet, de store kultur- og musikscener m.m. Også havnen vækkes til live, transformeret til bolig-, rekreations- og erhvervsbydel.

På Odense kan vi hæfte mærkater som købstad, regional hovedstad, bispesæde og kongeby. Men også mærkatet industri- og havneby under forvandling til moderne, global medie-, videns-, erhvervs- og servicestorby. Fysisk genfinder Odense sin stedlighed, men i en moderne udgave. Iboende styrker omdannes til noget vi finder nye oplevelser i. En underjordisk P-gade giver ovenpå plads til en rekonstrueret tætby med boliger, oplevelser og tydelige historiefortællinger. Der bliver adgang til en letbane, der kommer til at forbinde bymidten med kvartererne, forstaden og nye bydele.

Odense
Foto © Plangruppen og Kulturplan

Bebyggelsen og byrummenes attraktivitet


Odense bymidte har både markante og bevaringsværdig historiske bygninger og spændende moderne arkitektur.


På turen gennem Odense passeres en perlerække af attraktive byrum, intime torve som Gråbrødre Plads, formelle pladser som Rådhuspladsen, kulturpladser som ”Carl Nielsen Plads”, omdannede overskudsrum som Brandts Klædefabrik, parker og grønne anlæg som Å-parkerne, Lotzes have, Kongens Have, etc. Byrum, parker og haver er forbundet af pulserende strøg eller roligere boliggader.


Den rekonstruerende byfornyelse med blandede bebyggelser og varierede byrum, er overvejende tilpasset midtbykonteksten.


Byinventarets og apteringens spraglede fremtræden konkurrerer i nogle byrum unødigt pågående med arkitekturens mangfoldighed, der i sig selv er udtryksfuld. En ambitiøs og sammenhængende aptering savnes i nogle kvarterer. Parkeringsindbrud og nedrivninger i randen af midten og havnen venter på en seriøs håndtering af ”fladens arkitektur” og nyt udfyldningsbyggeri.


Fokus i udviklingen

I en storby ”uden markant terræn”, som i Odense, træder det menneskeskabte bymiljø ind som stedlighed og bylandskab - ikke kun som midtens stedlighed alene, men som flere bydeles eller kvarterers stedligheder. De har alle krav på opmærksomhed, hver for sig og set i sammenhæng med den historiske bymidte – i Odenses tilfælde f.eks. midtens tilstødende bydele og kvarterer, havn plus erhvervsområder under omdannelse, brokvartererne, etc.


I en fortsat udvikling og intensivering af Odenses midte i balance mellem lokal, neighbourhood-bosætning og mere universelt storbyliv og mellem byen som historisk tæt-by-typologi og moderne bybygningsvilkår, kan en ny bebyggelsestypologi bidrage til at styrke Odenses særlige profil. Her byder både selve bymidten og de ”møre” erhvervsrandzoner mellem midte og havn sig til.

 

Plangruppen hjælper med udvikling, der tager udgangspunkt i data, viden og samarbejde.

4 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page