top of page
  • Forfatters billedeLars Lindenberg

Ugens by – Bogense

Opdateret: 5. feb.


Lille velbevaret købstad med gode by-, byrums- og bokvaliteter


Bogense er et ganske godt eksempel på en købstad, der ikke forfalder til nostalgi eller pastiche i sin fremtoning. Det er en købstad, hvor mennesker bor og byder turister indenfor i et afslappet historisk, men hverdagsagtigt bymiljø. Bogense er den mindste af de fynske købstæder, men købstadens symboler er tydelige og i funktion. Kirken, handelspladsen, købmandsgårdene, havnepladsen, usædvanligt brede handelsgader og torve former byen. Havnen og det gamle færgested er omdannet til lystbådehavn, boliger og erhverv – som er attraktivt for borgere og turister.


Ikke kun middelalderby


Bogense byfornyer med stor fornemmelse for byens traditionelle lave randbebyggelser med små og store stræder imellem. Husene og facaderne er fine og overvejende i god stand. Bymidten er stort set uberørt og ny infill sker næsten ubemærket i sammenhængen. Gader og pladser er nøgternt møblerede og belægningen udført i gode materialer. Man gør noget ud af det, ved netop ikke at overmøblere. Gader og pladser fremstår i sine rene former - enkelt og smukt, men Bogense er ikke en ren middelalderby. Havneområdets blandede miljø af lystbådehavn, nyere boliger, butikker og erhverv mod vest, giver et aktivt tilskud til det samlede bymiljø. I kanten af centrum mod øst opstår der på arealerne fra den nedlagte Fionafabrik en ny varieret bydel, der ligeledes kan styrke centrum med aktiviteter og funktioner for hele byen.


Byen på knolden blev til en handels- og havneby


Byen opstod på en lille knold mellem et sumpet landskab og Nordfyns kyst. Her voksede byen og et færgested. Havnen har skåret sig ind i lavlandet i en langstrakt kanal, der rækker helt ind i byen, hvor den stadig er synlig et par steder. Kirken er placeret på toppen af knolden med en stor langstrakt (handels)plads foran, og byen har udviklet sig på og omkring knolden. Karakteristisk for Bogense er sporene fra tiden som handelsby med brede plads- og torvedannelser, købmandsgårde og oplagshuse. Banen og stationen blev etableret neden for knolden på lavlandet og får også betydning for udvikling af bystrukturen. Bogenses historiske stedlighed er intakt. Der er god kontakt til havnen, godt udsyn og byen har stadig havnebykarakter.

Centrum og havn fungerer som samlet dynamo for byliv


Historiske monumenter og dynamoer der trækker liv, er intakte og relativt samlede i den lille købstad. Havnen/lystbådehavnen fungerer som en dynamo sammen med centrum. Der er en stille og rolig atmosfære i byen med en blanding af butikker og boliger, med flere beboelseshuse end normalt i købstaden. Butikker og boliger fungerer godt sammen i Bogense. De historiske monumenter står flot i byen. Kirken med havet som baggrund. Det karakteristiske neoklassicistiske rådhus, der stadig fungerer som rådhus i dag. Købmandsgårde og lagerhuse, der er synlige i bybilledet. Til de moderne monumenter hører supermarkederne, som er nogenlunde samlet i byen eller placeret i kanten af den gamle by, hvor de medvirker til at understøtte centrum. Skoler, hal- og idrætsanlæg ligger i periferien eller uden for centrum, men afstandene i byen er korte.

 

Plangruppen hjælper med udvikling, der tager udgangspunkt i data, viden og samarbejde.

3 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page