Det opfordrede Plangruppen til, da vi for nylig præsenterede vores rapport ”Bolig 2 - en del af den moderne landsby” på Erhvervsministeriets Landdistriktskonference.
Mørke vinduer, manglende skattegrundlag, mindre service, færre børn og lukkede skoler er typiske bekymringer der fylder hos fastboende borgere, men kommuner kan være tilbøjelige til at undervurdere de potentialer, der følger med deltidsboliger, og fastboende borgere er ikke nødvendigvis vidende om, hvad deltidsborgerne tilfører lokalsamfundet fx gennem forbrug, initiativer og nytænkning.
Deltidsborgere ønsker at være en del af det lokale hverdagsliv
De investerer mange penge i renovering af deres huse
Investeringer kommer lokale håndværkere til gode
De forbruger lokalt
Der er gode chancer for at deltidsborgere bliver borgere på fuld tid
De er mennesker med ressourcer.
Plangruppens rapport konkluderer at Bolig 2 er en udviklingsmulighed i lokalsamfund i landets yderkommuner - i særdeleshed, hvor der er er god livskvalitet, men hvor huse står tomme, og hvor det er svært at opretholde permanent bosætning.
Den nye undersøgelse af deltidsborgere og deres samspil med lokalsamfund er gennemført af Plangruppen 2018-2019 i samarbejde med Tønder og Langeland kommuner og støttet af Erhvervsstyrelsens Landdistriktspulje med det formål, at undersøge, hvordan deltidsbosætning påvirker lokalsamfundet og hvad der udgør det gode deltidsliv.
Plangruppen hjælper med udvikling, der tager udgangspunkt i data og indsigt.