top of page
  • Forfatters billedeLars Lindenberg

Danskernes ferieplaner gavner klima og erhverv

Opdateret: 5. feb.



Danskernes ferieplaner.


2020 er blevet til et år, som de fleste ikke nemt vil glemme. Sundhedskrisen har været med til at skabe forandringer for os alle. Vores sociale liv, vores måde at arbejde på, vores rejsevaner – et år, hvor de fleste af os uden tvivl blev nødt til at indgå kompromiser på flere livsområder.


I forhold til rejsevanerne betød forandringerne, at flere tusind danskerne var nødt til at aflyse deres planlagte rejser til diverse lande. Frankrig, Italien, Tyskland eller Spanien, som i mange år har været danskernes foretrukne feriemål, var der ikke længere mulighed for at besøge.


Sundhedskrisen fik mange danskere til at ændre rejseplaner.


I en undersøgelse fra VisitDenmark under sundhedskrisen i maj 2020 angav 59 procent af danskerne, at de havde planer om, eller overvejede at holde ferie i Danmark. Året før var det kun 43 procent af danskerne der svarede således. Undersøgelserne viser, at sundhedskrisen har haft en betydelig indflydelse på danskernes rejseplaner i 2020 og at tryghed i valg af rejsemålet er afgørende. Som undersøgelsen viste, havde sundhedskrisen for 57 procent af danskerne i høj grad eller i meget høj grad indflydelse på, om de skulle holde ferie i eget hjemland eller i udlandet.


Det kan være en fordel at holde ferie i Danmark.


At aflyse en ferierejse til udlandet lyder for de fleste af os ikke særligt positivt. Imidlertid kan rejser i vores eget hjemland have mange positive aspekter. Danskere der holder ferie og bruger penge i hjemlandet, understøtter Danmark og de danske turisterhverv, lokale forretninger og dansk økonomi. Hertil kommer, at danskere der holder ferie i Danmark, som regel ikke har brug for fly som transportmiddel. Til gavn for vores klima. For selvom bilrejser ikke nødvendigvis er klimavenlige, så er flyrejser det endnu mindre. Som organisationen Greenmatch fremhæver, er lufttransporten en af de største klimasyndere i dag og at det er mere klimavenligt at bruge cykel, bus, tog eller bil til rejsetransport. Netop det, er der gode muligheder for i Danmark.


IATA (International Air Transport Association) forudsiger, at der indtil 2035 vil være 7,2 milliarder mennesker der rejser med fly, hvilket kan give anledning til bekymring i forhold til klimaforandringer.

IATA (International Air Transport Association) forudsiger, at der indtil 2035 vil være 7,2 milliarder mennesker der rejser med fly, hvilket kan give anledning til bekymring i forhold til klimaforandringer. Måske har de nye erfaringer givet flere anledning til at overveje, om man i feriesammenhæng absolut behøver at tage på flyrejser flere gange om året, eller om nogle af de fjerne rejsemål kan erstattes med lokale destinationer og bæredygtige oplevelser.


Danmark har meget at byde på.


Danmark har meget at byde på, især når det omhandler kyst- og naturferie. Vi har Vesterhavet og Østersøen lige foran døren, med de flotteste landskaber og kyststrækninger i landet. Vores større og mindre byer byder på en mangfoldighed af kulturarv, oplevelser og stemninger. Byerne konkurrerer om at levere service- og kulturtilbud, der giver oplevelser af god kvalitet de fleste steder. At holde ferie i Danmark giver således oplevelser med rig variation, selv i et lille land.


Sundhedskrise eller ej, er der god grund til at arbejde på, at flere danskere vælger hjemlandet som rejsemål. Til gavn for dansk økonomi, beskæftigelse og det globale klima. Men er danskerne parate til at ændre rejsevaner? Undersøgelser fra CONCITO i 2020 viser, at 40 procent af danskerne er villige til at flyve mindre til ulandet, hvis for eksempel togrejser blev gjort mere attraktive. Desuden svarede 33 procent af adspurgte danskere, at de ville flyve mindre, hvis flyrejser ville blive markant højere. Så måske kan sundhedskrisen på den måde bidrage til en bedre verden.

 

Plangruppen hjælper med udvikling, der tager udgangspunkt i data, viden og samarbejde.


2 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page