Sund Skolevej
Børn har godt af bevægelse. Sammen med kommuner og skoler går vi i dialog med børnefamilier om aktiv, sikker og sund skoletransport. Vi sætter fokus på familiens hverdag og skoletransport, for at finde og overvinde barriererne for gang og cykling på skolevejen.
Sund Skolevej hjælper kommuner til viden om børnefamiliernes transportvalg og til metoder der kan bringes i spil, for at fremme gang og cykling.
Projektholdet er eksperter i undersøgelser, inddragelse, trafikanalyse og byplanlægning.
Hvorfor Sund Skolevej
Mange børn får for lidt bevægelse i dagligdagen og skolevejen kan bidrage til at gøre børn mere aktive. Selvom Danmark er blandt de bedste lande i verden på området trafiksikkerhed og mange steder har gode forhold for cyklister og gående, er der stadig et potentiale for mere aktiv transport på skolevejen.
Der er mange fordele ved aktiv transport, særligt for børn. Gode trafikvaner læres tidligt, og selvtransporterende børn er mere trafikvante, indlæringsparate og sundere. Desuden bidrager aktiv transport til at nedbringe trafiktætheden ved skolerne og fremme trafiksikkerheden, og bidrager samtidig til samfundets grønne dagsorden.
For at adressere den udfordring og fremme af aktiv og sikker skoletransport, stiller vi skarpt på børnefamiliens transportvalg, de fysiske forhold omkring skoler og kommunikationen med børn og forældre. Vores mål er at nedbryde barrierer og stimulere til mere cykling og gang på skolevejen.
Sund Skolevej undersøgelser
Sund Skolevej brugerundersøgelser
Få indsigt i familiens transportvaner, valgmotiver og oplevelser. Undersøgelserne er rettet mod børn og/eller forældre, og kortlægger transportvaner, transportvalgmotiver samt drivere og barrierer for aktiv skoletransport. Vi tilbyder både korte undersøgelser der giver overblik og længere, dyberegående undersøgelser der giver indsigt. Vi stiller vi vores samlede erfaringsgrundlag og data til rådighed ved rådgivning.
Fysisk screening af skolevejen
Sund Skolevej screening
Få overblik over skolernes forhold for sikker cykling og gang. Gennem en ny metode, som vi har udviklet, kan vi gennemføre vi faglige evaluereringer af skoler og skoleveje, med vurdering af skolens fysiske forhold for børns gang og cykling. Vores metode er systematisk og omkostningseffektiv, hvilket giver mulighed for at skaffe sig et sikkerhedsfagligt overblik over alle kommunens skoler, så der kan foretages en prioritering af eventuelle indsatser for børns sikkerhed. Sund Skolevej Screening leveres som en rapport med konklusioner og anbefalinger.
Inddragelse og motivation
Sund Skolevej inddragelse og motivation
Få boostet motivationen for aktiv skoletransport. Der er mange gode grunde til at cykle eller gå til skole: sundhed, fysisk aktivitet, mentalt velvære, miljø og klima, selvstændighed og sociale færdigheder. Samtidig er der også barrierer, selv ved overkommelig afstand, som bekymringer for sikkerheden, travlhed, dårligt vejr, tung baggage, træthed og vaner. Nedbringelse af barrierer handler derfor også om motiverede børnefamilier - hvor information, dialog, arrangementer, events og belønninger kan spille en stor rolle i fremme af cykling og gang til skole. Sund Skolevej kan hjælpe jer med disse indsatser og stiller f.eks. systemiske proceskonsulenter og trafiksikkerhedseksperter til rådighed.
Skolevejsrapport 2022
Sund Skolevej gennemførte i 2021/2022 med støtte fra GF Fonden en omfattende analyse af 11.000 svarpersoners skoletransport i samarbejde med 9 kommuner. Rapporten kom frem til følgende anbefalinger til fremme af aktiv skoletransport.
1. Tryghed
Temaet handler om fokus på tryghed hos trafikbrugerne. Det handler om dialog med brugerne og om at tage tryghed set fra brugerperspektivet alvorligt. Dybest set handler tryghed og brugerfokus om fremme af trivsel, velfærd og sundhed på skolevejen. Tryghed og sikkerhed kan være, men behøver ikke at være hinandens modsætninger, så længe løsningerne opfylder begge krav.
2. Vejforhold
Temaet handler om skoleveje der sætter let trafik i højsædet og prioriterer indretninger, som gør aktiv transport behageligt, sikkert og hurtigt. Passiv transport på skolevejen skal indrette sig efter hensynet til aktiv transport, også der hvor det kan opleves som tab af privilegier for bilister på skolevejen.
3. Stimulering
Temaet handler om andet der kan motivere til det sunde transportvalg. Skoler og forældre har f.eks. et fælles ansvar for at stimulere børns lyst til aktiv transport, så tidligt som muligt. Stimulering handler også om prioriteringer og om de praktiske ting, der kan gøres for at lette, fremme og belønne aktiv transport.