top of page
  • Forfatters billedeLars Lindenberg

Mellem sundhedskrise og klimaforandring

Opdateret: 5. feb.


Coronakrisen har skabt et dyk i opmærksomheden, men har også tvunget os ud i en mindre emissionskrævende adfærd.

Måske har vi et nyt momentum for samarbejde og handlinger myndigheder og borgere imellem. Vi har alle et ansvar for at spille klimaindsatsen på banen igen.

Mens 2019 først og fremmest var præget af klimadebatter, klima demonstrationer og spørgsmålet om, hvad vi kan gøre for at komme klimaproblemet i møde, er det i 2020 især et andet emne der ikke kun beskæftiger hele verden: COVID -19.

Samfundets fokus er flyttet fra spørgsmålet om hvordan vi kommer klimaproblemet i møde til spørgsmålet om, hvordan vi kan redde os fra en virus, som der stadig ikke er nogen kur eller vaccine til.


Men hvad betyder det for vores klima?


Undersøgelser viser i dag, at Corona-krisen og dens konsekvenser i almenhed har være med til at sænke CO2 udledningen, hvilket blandt andet er offentliggjort af CSR. Det er ikke overraskende, hvis man tænker på, at flere millioner mennesker nærmest var tvunget til at blive hjemme i flere måneder. Færre sociale aktiviteter, lukkede skoler, hjemmearbejde, ingen mulighed for at rejse med fly. Vores klima, natur og levesteder har fået et kortvarigt pusterum.

Det kortvarige pusterum for naturen ændrer dog ikke på, at kloden bliver stadig varmere og at vi som befolkning stadig påvirker den jord vi lever på. Selvom vi i øjeblikket oplever en sundhedskrise med alle dens konsekvenser, så må vi ikke glemme, at klimaudfordringen ikke er løst - tværtimod. FN’s verdensmål nr. 13 er lige så vigtigt i dag som det var i 2019. En del af de globale koncerner er enige. 155 koncerner, herunder Carlsberg, Novo Nordisk og Ørsted, opfordrede i optakten til forårets G7 topmøde politiske verdenslederne til at huske på klimamålene. De understreger konkret, at når verden igen skal genåbne, er det oplagt samtidig at sætte skub i den grønne omstilling.

I national kontekst stiller KL spørgsmål til de kommunale ledere om, hvordan man lokalt bedst kan håndtere klimaindsatsen i en Corona-tid. KL har i forbindelse med årets kommende Digitaliseringstræf citeret Connie Hedegaard for, at kommunerne spiller en central rolle i klimaindsatsen. Hun siger: ”I sidste ende er det kommunerne, der står for planlægningen af byer, institutioner, transportsystemer og bygninger. Det er kommunerne, der er tæt på borgerne”. Hun peger på, hvor vigtigt det er, at der sker en udvikling vi kan opleve som borgere og se effekten af, der hvor vi bor lokalt. Ligesom det er vigtigt at kommunerne deler viden om de gode løsninger mellem sig.

 

Plangruppen hjælper med udvikling, der tager udgangspunkt i data, viden og samarbejde.

2 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page