top of page
  • Forfatters billedeLars Lindenberg

Deltidsboliger styrker lokalsamfund

Opdateret: 5. feb.

Artikel ved Tenna Tychsen, Plangruppen.


En deltids- eller flexbolig er mere end et fritidshus. Borgere med bolig nr. 2 ønsker at være en del af det lokale hverdagsliv. De betegner sig selv som borgere med to hjem.


De første resultater fra Plangruppens undersøgelse, der blev igangsat sommeren 2018 sammen med Langeland og Tønder Kommuner for at finde ud af om deltidsbosætning bidrager til lokal udvikling, peger i positiv retning.


I artikler og interviews om flexboliger træder negative konsekvenser ofte i forgrunden. Det er bekymringer om mørke vinduer i gaderne og forringelse af byliv og service. Vores undersøgelse, der belyser fastboende og deltidsborgernes oplevelser og holdninger giver indblik i, hvordan bolig nr. 2 modsat giver tilskud til den lokale udvikling.Ønsket om livskvalitet driver efterspørgslen


Undersøgelsen viser bl.a., at deltidsborgere er potentielle fuldtidsborgere. Flere deltidsborgere vælger at flytte til og mange overvejer muligheden for at flytte til. Deltidsborgere er ambassadører for det gode liv, som de mener at finde i de lokalsamfund, de har valgt. Fastboende mener i høj grad, at køb af flexbolig er et investeringsobjekt som fritidsbolig eller udlejning. Modsat udtrykker bolig 2 borgere ønske om et dagligdagsliv, der adskiller sig væsentligt fra en flygtig sommerhus-livsstil. De fleste anvender huset året rundt. Man udlåner huset til familie og venner, man lejer helst ikke ud.


Investeringer kommer de lokale til gode. Boliger renoveres langt overvejende af lokale håndværkere. Ca. 30 % af bolig 2 borgerne i både Langeland og Tønder Kommune har renoveret deres bolig for over 200.000 kr. Fastboende er bevidste om at deltidsborgere investerer mange penge i deres huse. Deltidsborgere ønsker at bidrage lokalt og benytter sig af lokale tilbud. ”En del af det at føle sig hjemme, er at deltage i lokalsamfundet og benytte de lokale tilbud”.

 

Plangruppen hjælper med udvikling, der tager udgangspunkt i data, viden og samarbejde.

3 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page